Lokalhistorie, erindringshistorie og udeskoledidaktik

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 1. år
  • Historie
  • Godkendt
  • 8
  • 2758
  • PDF
  • Læreruddannelsen Aalborg
  • 2020
  • 20-05-2020

Modulopgave, Undervisningsforløb: Lokalhistorie, erindringshistorie og udeskoledidaktik

Opgaven er en udprøvningsopgave/modulopgave i historie i modulet:
Historiebrug, historiebevidsthed og dansk historie.

Undervisningsforløb omhandlende: Lokalhistorie, erindringshistorie og udeskoledidaktik.

Underviserens kommentar

Din modulopgave er læst og godkendt. Du har skrevet en meget velfungerende og interessant opgave, hvor det på én og samme tid skinner tydeligt igennem, at du både er i stand til at planlægge et undervisningsforløb, der giver mening i praksis – samtidig med, at du teoretisk kan begrunde og reflektere over dine valg. Det er super fint 😊 Forsæt det gode arbejde

Indhold

Indledning og beskrivelse af den didaktiske tilgang
Beskrivelse af forløbet
Anvendt litteratur

Uddrag

Indledning og beskrivelse af den didaktiske tilgang
Det overordnede tema for nærværende opgave er som bekendt Lokalhistorie, erindringshistorie og udeskoledidaktik, mens det selvvalgte konkrete tema vil være vikingetiden, og lokalområdet for opgaven vil være Aalborg og byens nære omegn. At mit nærområde er Aalborg er jo som historielærer in spe ret privilegeret, da byen har en lang historie, og der derfor er masser af minder fra fortiden, hvilket giver gode muligheder for aktiviteter udenfor skolen.

At emnet for forløbet er vikingetiden, gør at eleverne allerede har kendskab til perioden, da vikingerne er ret populære figurer, som ofte portrateres i film, tegnefilm, bøger, tegneserier, computerspil, legetøjsfigurer osv. Eleverne vil derfor allerede have kendskab til perioden, og kender måske allerede lidt til den nordiske mytologi, og ved at vikingerne drog på togter og bosatte sig forskellige steder i verden. Eleverne vil således ikke være forudsætningsløse, og vil allerede have en forforståelse, som sandsynligvis vil bære præg af portrateringen af vikingerne fra populærkulturen. Denne forforståelse vil blive søgt at blive bragt i spil, ved at eleverne skal nedfælde disse og gennem forløbet forsøge at vertificere eller falsificere disse. Aktiviteterne udenfor skolen, som skal benyttes til dette, vil være besøg ved Lindholm Høje Museet (dels rundvisning og dels vikingeværksted ), og byvandring i Aalborg vedrørende vikingetiden.

Målgruppen for undervisningsforløbet vil være mellemtrinet; altså hvor eleverne iflg. psykologen Heinrich Roth er et sted imellem faserne sagaalderen og den fantastiske historiealderen (Pietras & Poulsen 2016:88), og iflg psykolog Piaget er i den konkret operationelle fase, hvor børnene kan tænke logisk, hvilket kan styrkes, hvis tænkningen er bundet op på noget konkret(Piaget & Poulsen 2016:89).

Nærværende opgave vil forsøge at tage udgangspunkt i denne opfattelse af, at eleverne befinder sig... Køb adgang for at læse mere

Lokalhistorie, erindringshistorie og udeskoledidaktik

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.