Tomaten som levnedsmiddel

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 3. år
  • Madkundskab
  • Ingen givet
  • 5
  • 1339
  • PDF
  • Læreruddannelsen Odense
  • 2001
  • 07-05-2002

Undervisningsforløb: Tomaten som levnedsmiddel

Jeg valgte emne ”tomaten” på grund af at en del af befolkning spiser meget af den grøntsag, og det er blevet en selvfølge, at man kan få tomater friske året rundt, dyrket i væksthuse eller importeret fra varme himmelstrøg. Så man ikke spekulerede over at tomaten er egentligt en sommergrøntsager.

Indhold

Indledning
Tomatens familie
Tomaten i gennem tiden
Ernæringsmæssige vurdering af tomaten
Produktionsformer.
Tilberedningsmuligheder
Undervisningsforløb
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Tomaten i gennem tiden
Da folk spejlede ud i opdagelserne, bragte de ting og andet føde med hjem på skibet. Bl.a. kom tomaten fra den nordlige del af Sydamerika og Mellemamerika ligesom kartoflen. Den blev dyrket i fyrstelige haver og var ikke en spisegrøntsager for mennesket omkring 1500-1600 tallet. Man anse ikke tomaten som en grøntsag dengang, da man vidste ikke nok om den. I Mellem- og Nordeuropa ansås den i mange år for at være giftig, og først omkring begyndelsen af dette århundrede slog den an i resten af Europa.
Denne plante blev kaldt ”kærlighedsæble”, da den bær den rødlige farve og hang så smukt. Den første europæere som fandt på at spise den, og det var italienere. Tomaten blev kogt med olie, eddike og peber. I dag er den kendt mere som tomat med rå løg, oregano og fetaost.

---

Undervisningsforløb
Tomaten vil automatik indgå sammen med andre grøntsager i en forløb. Her får eleverne mulighed for at eksperimenter med grøntsagerne og fordybe sig i nogle af bestemte grøntsager. Her vil ”smagens dag” vil veloplagt til at bliver inspireret og mulighed for at bruge sine smagssanser og få en erkendelse af, hvordan smagte en rå tomat, en rå gulerod osv.
Hvad er ”smagens dag”? Det er en dag, hvor eleverne få afprøvet sine smagssanser, salt, bittert, surt og sødt. Her kan eleverne få en viden af smagsafprøvninger, og få en opmærksomhed omkring... Køb adgang for at læse mere

Tomaten som levnedsmiddel

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.