Hygiejne | Undervisningsforløb

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 3. år
  • Madkundskab
  • Godkendt
  • 19
  • 5781
  • PDF
  • Læreruddannelsen Jelling
  • 2001
  • 10-11-2002

Hygiejne | Undervisningsforløb

Et undervisningsforløb i madkundskab om hygiejne. Opgaven handler også om mikroorganismer, bakterier, hygiejneregler og undervisningsforløb til 6.klasse.

Problemformulering
Det er vigtigt for os som forbruger at vide noget om hygiejne og hvordan vi kan forhindre
sygdomme i at opstå. Jeg vil i denne opgave gerne blive klogere på:
· Hvad er mikroorganismer og hvordan skal man håndtere dem.
· Hvordan opretholder man en god hygiejne i hjemmet og andre steder.
· Hvad skal elever i folkeskolen lære om hygiejne.

Indhold

Problemformulering Side 3
Indledning Side 4
Grupper af mikroorganismer Side 5
· Bakterier Side 5
· Skimmelsvampe Side 6
· Gærsvampe Side 6
· Virus Side 6
Mikroorganismernes vækstbetingelser Side 7
· Temperatur Side 7
· Fugtighed Side 7
· Ilt Side 7
· pH Side 7
· Næring Side 7
Positiv og negativ virkning af mikroorganismer Side 8
· Nyttige mikroorganismer Side 8
· Ødelæggende eller fordærvende mikroorganismer Side 8
· Sygdomsfremkaldende eller patogene mikroorganismer Side 8
En patogen bakterie Side 9
Personlig hygiejne Side 9
Hjemkundskabslokalets og hjemmets hygiejne Side 10
Arbejds-/hygiejneregler i hjemkundskabslokalet Side 11
Vigtigt at vide om hygiejne i obligatorisk hjemkundskab Side 12
Vigtigt at vide om hygiejne i valgfags-hjemkundskab Side 12
Undervisningsforløb i 6. klasse Side 13
· Perspektiver og kerneområder Side 14
Konklusion og evaluering Side 15
Litteraturliste Side 16
Bilag 1 Side 17
Bilag 2 Side 17
Bilag 3 Side 18
Bilag 4 Side 18
Bilag 5 Side 19
Bilag 6 Side 19
Bilag 7 Side 20
Bilag 8 Side 21

Uddrag

Hjemkundskabslokalets og hjemmets hygiejne.
Det er nødvendigt at gøre rent i hjemmet såvel som i hjemkundskabslokalet, hvis man skal opretholde en god hygiejne. Snavs skal væk. Løst snavs som støv og aske fjerner man ved tørrengøring mens fedtstoffer og andre ting kræver brug af rengøringsmiddel. I hjemmet skal alle rum med hensyn til gulve, vægge, møbler med mere gøres rent ind i mellem. I køkkenet både hjemme og i hjemkundskabslokalet, da skal især bordplader, kogeplader og vaske holdes rene hele tiden, da der er berøring af fødevarer. Til rengøring er vand det vigtigste hjælpemiddel, men ofte skal man også bruge rengøringsmidler. I køkkenet kan de fleste ting gøres rene med universalrengøringsmiddel, men til fedtede plader er almindeligt opvaskemiddel muligvis mere effektivt.
Der er vaskeaktive stoffer i rengøringsmidler som ødelægger miljøet. De er giftige for bl.a. fisk og alger, men de kan også være skadelige for vandmiljøet. De væsentligste stoffer i rengøringsmidler er:

---

Undervisningsforløb􀀁i􀀁6.􀀁klasse
Hjemkundskab er obligatorisk i 6. klasse og jeg vil gå ud fra, at man har dobbelttime hver gang, så man kan nå at lave noget praktisk. Et undervisningsforløb over 3 gange kunne omhandle
nedenstående.
􀀁1.􀀁􀀁􀀁 􀀁􀀁dobbelttime
Eleverne skal vide noget om almindelig hygiejne med hensyn til en selv og i hjemmet... Køb adgang for at læse mere

Hygiejne | Undervisningsforløb

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af denne Webbog.