Eksamensopgave om Barndommens gade

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 4. år
  • Dansk 4. - 10. klassetrin
  • Godkendt
  • 10
  • 2814
  • PDF
  • Læreruddannelsen Frederiksberg
  • 2002
  • 27-01-2004

Lærerfaglig analyse: Eksamensopgave om Barndommens gade

Eksamensopgave i dansk om Barndommens gade

Hvis man skal undervise børn i litteratur, skal de tekster, som man læser med dem, have et indhold, der interesserer dem. Hvis man får eleverne til at interessere sig for indholdet af teksterne, kan man også få dem til at læse litteratur, fordi de vil vide mere om indholdet.

Jeg har valgt at tage udgangspunkt Tove Ditlevsens bog ”Barndommens gade” fra 1943 for at analysere en problemstilling om at være et menneske, der balancerer på kanten af det normale.

Indhold

Indledning og problemstilling
Analysedelen:
Tove Ditlevsen: ”Barndommens gade”
Beskrivelse af Ester
Beskrivelse af bogens tid
Beskrivelse af fortælleren
Beskrivelse af sproget
Temaer:
- Ensomheden og det at være anderledes
- Manglende selvtillid
Konklusion om ”Barndommens gade”
Perspektivering til Leif Panduro: ”Daniels anden verden”
Didaktiske overvejelser
Oplæg til mundtlig eksamen
Litteraturliste

Uddrag

Analysedelen:
Tove Ditlevsen ”Barndommens gade”
Tove Ditlevsen er en af Danmarks mest læste forfattere med et stort forfatterskab bag sig. Hendes mest populære roman er ”Barndommens gade” (1943). Bogen beskriver hovedpersonen Esters tanker om livet, hvordan det var at vokse op på Vesterbro i 1930'erne.

Beskrivelse af Ester
Ester er bogens hovedperson, en pige, som vi møder, fra hun er ca. 12 år til 18-20 år. Hun bor sammen med sine forældre og sin storebror Carl i en lille 2-værelses baggårdslejlighed på Vesterbro i København. Familien er fattig og er en del af arbejderklassen.

---

- Manglende selvtillid
Ester elsker ikke sig selv. Hun synes, at hun er grim, høj og ranglet. Hun har det bedst, når hun kan gemme sig under en anden identitet, f.eks. under fastelavnsmasken (ss. 48-54), så er der nemlig ingen, der kan se hendes angst og frygt for, at andre mennesker skal bedømme hende (det er selvfølgelig noget, som hun selv bilder sig ind).

Ester kan ikke græde, når andre hører det. Det er en alt for intim handling, der kun foregår om aftenen i den lille feltseng. Det viser, hvordan hun bærer en maske overfor omverdenen, som beskytter hende ligesom fastelavnsmasken.

---

Perspektivering til Leif Panduro: ”Daniels anden verden”
Jeg har valgt at perspektivere ”Barndommens gade” i forhold til Leif Panduros ”Daniels anden verden” fra 1970. Hovedpersonen i denne bog er ingeniøren Daniel Dreyer Balck, som man møder som voksen i bogen, men i handlingen springes der også tilbage til hans barndom og ungdom... Køb adgang for at læse mere

Eksamensopgave om Barndommens gade

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.