Lighed, ligeværd og respekt

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk

Eksamensopgave: Lighed, ligeværd og respekt

Eksamensopgave i KLM om lighed, ligeværd og respekt.

Jeg vil forsøge at belyse lighedsbegrebets historiske udvikling, og undersøge om lighed er et mål man bør efterstræbe. Jeg vil endvidere undersøge, hvorvidt der er en sammenhæng mellem bibelsk og politisk lighed.

Indhold

Indledning
Lighed og ligeværd ifølge bibelen
Luthers adskillelse af lighedsbegrebet
Nietzsche – lighed er til for de svage
Nozick – Ulighed på det samfundsmæssige plan
Den danske velfærdsstat
Folkeskolens formål
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Lighed og ligeværd ifølge bibelen
Inden jeg begynder at belyse Det Nye Testamente, vil jeg nævne, at lighed bliver nævnt allerede i Første Mosebogs genesis: Gud skabte mennesket i sit billede.1 Ergo lighed. Dette skal belyses for at give en forståelse for, at Gud som udgangspunkt har ligestillet mennesket med sig selv.

Evangelisterne skriver mangt og meget om Jesu ord og gerninger. Mange af Jesu ord er skrevet i lignelser, for at hans budskaber bliver mere jordnære, og dermed nemmere at forstå og viderefortælle for folk som ikke er lærde. En af de mere kendte lignelser er lignelsen om Den Barmhjertige samaritaner, som først og fremmest handler om næste-kærlighed; Det Nye Testamentes vigtigste lighedsbegreb. Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele dit sind, og din næste som dig selv.2 Dette kaldes det dobbel-te kærlighedsbud, og er indbegrebet af den kristne forståelse for lighed. I lignelsen3 går en præst og en levit forbi en døende mand i stedet for at hjælpe ham. Den døende mand bliver imod al forventning reddet af en samaritaner. I denne lignelse gør Jesus op med ritualloven, som gør, at nogle bliver mere lig Gud end andre. Han fremstiller loven som... Køb adgang for at læse mere

Lighed, ligeværd og respekt

[2]
Bedømmelser
  • 01-05-2012
    Skrevet af Lærerstuderende på 1. år
    en god gennemgang af emnet lighed. synes måske der mangler lidt om respekt siden det er i titlen. men en god gennemgang af biblens betydninger for lighed. gode kildeangivelser.
  • 08-05-2013
    Skrevet af Lærerstuderende på 1. år
    Virkelig god - hjalp mig meget :)