Kulhydrater i madkundskab

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 3. år
  • Madkundskab
  • Godkendt
  • 14
  • 3898
  • PDF
  • 15-01-2009

Kulhydrater i madkundskab

Opgaven tager udgangspunkt i et elevforløb omhandlende kulhydrater, idet vi vil komme rundt om kulhydraternes vej fra jord til bord – fra maden gjort og til toilettets lort.

Indhold

Forløb omhandlende kulhydrater 7. kl. 2
Hvad er kulhydrater? 2
Kulhydraters karakteristika og kemiske struktur 2
Hvor finder vi dem? 4
Cerealier 4
Hvordan bruger vi dem? 4
Gærbrød 4
Hvad sker der når vi spiser dem? 6
Fordøjelsessystem 6
Absorption af kulhydrater 7
Hvad bruger kroppen dem til? 8
Fysisk aktivitet 8
Citronsyre-cyklussen 9
Hvad kan der ske hvis vi får for mange? 10
Overvægt og diabetes 10
Litteratur: 12
Bilag 13

Uddrag

Hvad er kulhydrater?
Kulhydraters karakteristika og kemiske struktur
Når vi har med kulhydrater at gøre, er det den organiske kemi vi beskæftiger os med. Dels fordi kulhydrater har været et levende materiale (vi finder dem i alt hvad der vokser op af jorden) men også fordi de næsten udelukkende består af karbon, oxygen og brint.

Kulhydratets generelle formel for et monosakkarid er: C6H12O6.
Kulhydrater er menneskets vigtigste energikilde. De fungerer som energilager og byggestoffer. Deres andel af energiindholdet i en ideelt sammensat kost skal helst være 55-60 %.
Alle kulhydrater består af α eller β-bindinger. α–bindinger kan mennesket godt nedbryde, men β-bindinger kan vi ikke nedbryde. Bindingerne medfører forskellig fordøjelighed, da nogle af bindingerne ikke påvirkes af de enzymer der findes i tarmen (Nedergaard, 2002: s. 87).
Komplekse kulhydrater (lineære, skrueformede eller forgrenede molekyler) har stor betydning for appetit- og vægtreguleringen
Vi kan dele kulhydrater op i tre klasser: monosakkarider, disakkarider og polysakkarider. Di - og polysakkarider er opbygget af henholdsvis to og flere monosakkarider. (Nedergaard, 2002: s. 84-85) Monosakkarider er simple, krystalliske sukkerarter. De kan nemt optages gennem tarmvægen uden at blive nedbrudt, fordi de er så små. Monosakkariderne giver hurtig energi, men mætter ikke. De er letopløselige i vand, men kan ikke diffundere. De vigtigste monosakkarider: glucose, fructose og galactose). Stort set alle kulhydrater bliver ved indtagelse omdannet til glucose efter de er optaget fra tarmen. Derefter transporteres glucose med blodet rundt til celler og organer og betegnes derfor som blodsukker.
Disakkarider er to monosakkarider bundet sammen med en α–binding og samtidig fraspaltning af vand. De er lette at fordøje og mætter ikke så længe. De vigtigste disakkarider: maltose (glucose + glucose), laktose (glucose +galactose) og sakkarose (glucose + fructose).
Polysakkarider kaldes også glucoseenheder. De består af en lang kæde af monosakkarider der skal nedbrydes før de kan optages. Polysakkariderne befinder sig lang tid i mave-tarmkanalen og derfor... Køb adgang for at læse mere

Kulhydrater i madkundskab

[4]
Bedømmelser
  • 29-11-2011
    Forholdsvis god :) Der er en masse nyttige informationer om kulhydrater!!
  • 29-03-2012
    Det er er en god opgave !!
  • 23-04-2012
    lige det der mangled..
  • 05-05-2011
    ganske udemærket....