Undervisningsforløb om kemi i mad

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 2. år
  • Fysik/kemi
  • Godkendt
  • 27
  • 5978
  • PDF
  • Blaagaard Statsseminarium
  • 2004
  • 03-10-2005

7.-10. klasse: Undervisningsforløb om kemi i mad

Fysik/kemi memorandum om "Kemi i mad" og kemien i den mad vi spiser.

Dette er et undervisningsforløb der ser nærmere på den spændende kemi som man kan undervise i i forbindelse med mad. Forløbet kommer bl.a. forbi Proteiner, Enzymer, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer samt et tværfagligt forsøg med idræt omkring forbrænding.

Undervisningsforløbet er til en 8. klasse. Undervisningsforløbet er delvist afprøvet i praktik i en 8. klasse og er valgt inddelt i moduler der er 2 * 45 minutter.

Indhold

1.0 Indledning: 2
2.0 Fagligt mål: 2
3.0 Begrundelse for valg af tema 2
3.1 Fælles mål 3
4.0 Forudsætninger 3
4.1 Elevforudsætninger 3
4.2 Fagligforudsætninger 3
5.0 Overvejelser omkring sikkerhed under forsøg 3
6.0 Undervisningsforløb 4
6.1 Modul 1: Forbrænding 4
6.2 Modul 2: Varedeklarationer 4
6.3 Modul 3: Proteiner og slankekurer 5
6.4 Modul 4: Enzymer 5
6.5 Modul 5: Kulhydrater – sukker 5
6.6 Modul 6: Fedtstof 6
6.7 Modul 7: Vitaminer 6
6.8 Modul 8: Lugte 6
7.0 Forslag til tværfagligt samarbejde 7
8.0 Litteraturliste 7
9.0 Bilag 8
9.1 Du bruger energi. 8
9.2 Påvisning af forbrændings reaktanter og produkter 9
9.3 Påvisning af næringsstoffer 10
9.4 Analyser af madvarer 11
9.5 Proteiner (overhead) 12
9.6 Enzym – et helt specielt protein (overhead og kopi) 13
Fortæl en god historie om hvad der sker på billederne 14
9.7 Fremstilling af ost 15
9.8 Bygning af Kulhydrater 16
9.9 Stivelse og spyt 17
9.10 Kend fedtstof 18
9.11 Bland fedtstof 19
9.12 Mayonnaise forsøg 20
9.14 Vitamin forsøg 22
9.15 Fremstilling af estere 23
9.16 Sodavands forsøg 24
9.17 Øvelse i forbrænding 25
9.18 10 spørgsmål til professoren! 26

Uddrag

Indledning:
Mad og kemien i den er et oplagt emne til undervisning i folkeskolen. Det er håndgribeligt og lige til, da det er noget eleverne spiser og møder hver dag.

Vi mener det er vigtigt at børnene får et kendskab til de forskellige stoffer der bruges til fremstilling af madvarer i dag, for at kunne tale stilling og for at de kan deltage i den offentlige debat. For hvad er egentlig ”tilsætnings-stoffer” og E-numre? Og er det godt eller skidt, hvad er nødvendigt, og er der noget man burde undgå – eller
endda noget som helt skal forbydes.

Vi ønsker at tage udgangspunkt i ”ligningen for kroppen” – hvorledes den fungerer og hvad den skal bruge for det. Kroppen bruger energi, men hvor kommer energien fra?

Hvorfor trækker vi vejret? Hvad er det vi spiser? Hvorfor går vi på toilet? Mange gode spørgsmål vil være udgangspunktet for at beskæftige sig med sin egen krop og den måde den fungerer på. Vi finder det yderst relevant for eleverne at de kan møde en ”smagsprøve” på lidt af hverdagens kemi.

Hvorfor opfordres voksne til at indtage mad med max 30 energiprocent?
Vi vil gerne gøre eleverne opmærksom på at der er kemi i den måde menneskekroppen virker og fungerer på, således de bedre kan forstå hvordan kroppen er sat sammen. Kroppens udseende, som man ikke kan undgå at komme ind på i dette forløb, er også et stort emne for eleverne på dette alderstrin. Vi ønsker at give eleverne indsigt i nogle af disse reaktioner, med udgangspunkt i ”kroppens ligning” (Brændstof + ilt = energi + affaldsstoffer).
Vi ønsker at give dem kendskab til hvordan den mad vi spiser bruges af vores krop, samt hvorfor mennesket trække vejret. Vi vil gerne, at de lærer at forstå og læse varedeklarationer, samt, på et overordnet plan kende forskel på de forskellige stofgrupper... Køb adgang for at læse mere

Undervisningsforløb om kemi i mad

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af denne Webbog.