Jødisk mad og kultur

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 2. år
  • Madkundskab
  • Godkendt
  • 14
  • 4850
  • PDF
  • Læreruddannelsen Jelling
  • 2002
  • 14-01-2005

Jødisk mad og kultur

Opgave i madkundskab om Israel og jødisk kost og kultur.

Emnebegrundelse:
Jeg har valgt at skrive om jødisk madkultur i Israel, da jeg gennem et fire måneders kibbutzophold i 1998 fik indblik i israelernes dagligdag og (mad)kultur. Jeg finder desuden emnet meget relevant i folkeskolesammenhæng, da alle på et eller andet tidspunkt skifter bekendtskab med det jødiske folk – både i historieundervisningen og religionsundervisningen. Hjemkundskab kunne meget vel indgå i et tværfagligt forløb med disse fag.

Indhold

Emnebegrundelse s. 1
Historie s. 1
Fakta s. 2
Vejr og klima s. 2
Landbrug s. 2
Den jødiske befolkning s. 2
Det ashkenasiske og det sefardiske køkken s. 3
Kashrut – de jødiske spiseregler s. 4
Det israelsk jødiske køkken s. 5
Ernæring, kost og sundhed s. 6
Didaktiske overvejelser s. 8
Konklusion s. 11

Uddrag

Historie
For mere end 3000 år siden levede der jøder i det område i Mellemøsten, som nu hedder Israel. Men da romerne erobrede området for over 2000 år siden, måtte jøderne flygte og spredes til andre områder af verden. Jøderne tog deres religion og skikke med sig i landflygtigheden. De glemte aldrig hvor de kom fra, så selv om mange jøder voksede op i lande langt borte, opfattede de stadig Palæstina som deres hjemland.
Jøderne blev udsat for had og forfølgelse i mange lande, hvilket måske er en meget stor grund til at jøderne gennem århundreder dyrkede deres gamle skikke og kultur. Sidst i 1800-tallet blev zionismen organiseret, en nationalbevægelse med det formål at få jøder til at vende tilbage og oprette en jødisk stat i det gamle område... Køb adgang for at læse mere

Jødisk mad og kultur

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.