Identitet og identitetsdannelse

- Lærerstuderende 1. år
- Psykologi, Elevens læring og udvikling (Pædagogik og Lærerfaglighed)
- Godkendt
- 5
- 2367
- 13-05-2003
Synopsis: Identitet og identitetsdannelse
Problemformulering
Med udgangspunkt i ovenstående og inddragelse af relevante teorier vil jeg i dette oplæg behandle og diskutere følgende:
• Hvad forstår vi ved identitetsbegrebet – hvad er identitet?
• Hvordan forklares dannelsen af identitet?
Afslutningsvis vil jeg herudfra inddrage en perspektivering i forhold til folkeskolens opgave.
Indhold
Psykologien bag folkeskolen - emnebegrundelse
Problemformulering
Identitetens ydre betingelser – et samfundsbillede
Identitet – ét begreb, mange tolkninger
Identitet som syntese mellem biologi, individualitet og forventning
Identitet som social, situationsafhængig konstruktion
Identitetens udslettelse
Identitet og behov
Sammenfatning
Perspektivering
Uddrag
Dette oplæg er rettet mod menneskets identitet og dannelsen heraf, en proces, som også til dels foregår i skolesammenhæng, hvorfor jeg finder det nødvendigt, at man som lærer kan forstå og forklare identiteten og dens væsen.
Om elevens udvikling står i folkeskolelovens formålsparagraf: ”Folkeskolens opgave er... at fremme elevernes tilegnelse af kundskaber, færdigheder, arbejdsmetoder og udtryksformer, der medvirker til den enkelte elevs alsidige, personlige udvikling...således at de [eleverne] opnår tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle.” Folkeskolen skal således støtte den enkeltes identitetsdannelse.
De værdier, der kommer til udtryk i folkeskolens formål har sine rødder i den humanistiske og eksistentielle psykologi, der fokuserer på menneskets frihed, ansvar og muligheder. En tredje psykologisk retning må dog også inddrages i behandlingen af folkeskolens intentioner, nemlig socialpsykologien, der fokuserer på mellemmenneskelige relationer og interaktion mellem menneske og omverden (jf. bestemmelserne om medbestemmelse og dannelse til demokrati).
Indledningsvis skal det nævnes, at psykologiske retninger er værdibundne størrelser, der bunder i grundlæggende syn på menneske og samfund. Psykologien er et redskab til at forklare og forstå elevens handlinger og væremåde, og ses derfor i dette oplæg som et begrebsmæssigt og teoretisk værktøj, der muliggør en praksisteori... Køb adgang for at læse mere Allerede medlem? Log ind