Bioteknologi og diabetes

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 3. år
  • Biologi
  • Godkendt
  • 7
  • 1461
  • PDF
  • Læreruddannelsen Jelling
  • 2004
  • 02-05-2005

Bioteknologi og diabetes

Problemstilling
Hvilke muligheder giver bioteknologien inden for medicinalindustrien. Herunder hvad er diabetes? Hvad går galt i kroppen? Hvordan produceres insulinpræparater?

Indhold

Emnebegrundelse
Problemstilling
Analyse og diskussion
Type 1 diabetes:
Type 2 diabetes:
Insulin:
Insulinmolekylet:
Insulingenet:
Insulinproduktion i kroppen:
Immunforsvaret hos en diabetespatient:
Udviklingen af insulinpræparater:
Insulin produceret af gensplejsede gærceller:
Perspektiver
Fagdidaktiske overvejelser
Litteraturliste

Uddrag

Emnebegrundelse
I de seneste årtier har den genetiske forskning givet os nyt kendskab til de stoffer, som alle organismer på jorden er bygget op af. Man opdagede at celler fra så forskellige organismer som mælkebøtter, humlebier, gær og flodheste har helt grundlæggende træk til fælles og bliver styret af de samme biologiske mekanismer og at deres arvemateriale kan kombineres på uendelig mange måder. Samtidig bliver vi i stand til at diagnosticere flere sygdomme og mulighederne for at finde nye medicinske behandlingsformer stiger i samme takt.
Det er mulighedernes land vil mange mene, men i kølevandet af optimismen findes alle de ubesvarede spørgsmål, etiske, værdimæssige, samfundsmæssige og ikke mindst, hvilke konsekvenser vil vores valg få i fremtiden. Spørgsmål som vi reelt ikke kan besvare –vores viden rækker simpelthen ikke så langt. Men et eller andet sted har vi også en pligt til at tage stilling til denne nyopdagede viden, og ikke mindst i folkeskolen.

Analyse og diskussion

Diabetes eller sukkersyge er en fælles betegnelse for en eller flere stofskiftesygdomme, hvor omsætningen af forskellige næringsstoffer ikke virker normalt.

Type 1 diabetes:
Den insulinkrævende form for sukkersyge. Ca. 15-20 ud af 100.00 danskere har denne form for sukkersyge.
Kroppen er ikke i stand til selv at danne insulin. De såkaldte β-celler – celler i de langerhanske øer i bugspytkirtlen er holdt op med at producere insulin. Ofte er β -cellerne helt ødelagt. Kroppen har simpelthen dannet et antistof mod egne celler – autoimmun reaktion.
Når der ikke produceres tilstrækkelig insulin, kan vævscellerne ikke optage sukker
(glukose) og andre næringsstoffer normalt.

Type 2 diabetes:
Den ikke insulinkrævende form for sukkersyge. Denne form er ca. 10 gange så hyppig som type 1 i Danmark.
Sygdommen har mange forskellige årsager og sværhedsgrader. Nogen kan ikke producere nok insulin, hos andre er muskel- og fedtcellernes følsomhed over for insulin nedsat... Køb adgang for at læse mere

Bioteknologi og diabetes

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.