Gennemgang af proteiner, kulhydrater og fedt m.m.

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 4. år
  • Hjemkundskab
  • 10
  • 2606
  • PDF
  • Læreruddannelsen Zahle
  • 2004
  • 07-03-2005

Semesteropgave: Gennemgang af proteiner, kulhydrater og fedt m.m.

Dette er en opgave der består af en gennemgang af protein, kulhydrat og fedt, samt de vigtigste vitaminer og Enzymer.
Samt hvad sker ved: Forklistring Denaturering, Koagulering, Emulgering, Legering. Menuen med hensyn til sensorik.

Uddrag

Vi har valgt retterne: Pasta med bacon og grøntsager samt desserten citronfromage.
For at få vores ret til at passe til det anbefalede, har vi måtte tilsætte noget ekstra af det der i forvejen var i retten, samt lidt ekstra ingredienser.
Vi har bl.a. tilsat 10g løg, 50g broccoli og 99g pasta mere, for at få kulhydratet op.
Vi tilsat nogle frugter og frugtsaft for at få kulhydratet til at passe.
I og med vi tilsatte kulhydrater, faldt proteinet. Det måtte gerne have faldet noget mere, men da vi har valgt at lave fromage, hvor æg skal bruges, er dette ikke lige til.
Hvis personen, der spiste denne ret var mere aktiv, ville tallene se anderledes ud, da proteinet ville blive forbrændt hurtigt.

Protein
Rent kemisk er proteinerne opbygget af lange kæder af forskellige aminosyrer, og rækkefølgen af aminosyrerne er bestemmende for proteinets egenskaber.
Når man spiser proteiner, bliver de nedbrudt til aminosyrer, før de kan bruges til at danne nye proteiner i kroppen. Proteiner er en vigtig strukturgivende bestanddel i alle celler i kroppen, og er helt afgørende for, at knogler, sener, bindevæv, hud, hår, negle og musklerne fungerer normalt. Proteinerne står desuden for transporten af særlige stoffer i blodet, og indgår som enzymer og hormoner i vores stofskifte.
Det er særligt vigtigt for børn at få nok protein. Hvis de får for lidt protein, kan det gå ud over deres vækst. Spædbørn må dog ikke få for meget protein, da deres nyrer endnu ikke kan klare det.
Gode kilder:
Kød, mælk, ost, æg, fisk og skaldyr, bønner, ærter og linser.1

Kulhydrat
Kulhydrater optages i maven og tyndtarmen og transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet. Musklerne er det organ, der har den største betydning for reguleringen af blodsukkeret, idet musklerne primært bruger kulhydrat som energikilde.
De komplekse kulhydrater findes i grønsager, i nogle frugter, i ris, gryn, korn, kartofler og pasta. De mere simple kulhydrater er sukker og ikke så meget andet.2

Fedt
Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og er et nødvendigt næringsstof for kroppen. Det er vigtigt som energikilde og som depot for opbevaring af energi. Men for meget fedt på kroppen øger risikoen for sygdom, bl.a. hjertekarsygdomme.
Fedt indgår i opbygningen af kroppens væv og er bærestof for nogle af vitaminerne. Nogle af fedtsyrerne i fedt er livsnødvendige, og kan ikke erstattes af andre. Det er derfor vigtigt, at man både er opmærksom på, hvor meget fedt man spiser, og hvilken slags fedt der er i maden.
Mættede fedtsyrer findes især i mejeriprodukter, hårde margariner og kød. Hvis madens indhold af mættede fedtsyrer er for højt, får det blodets indhold af kolesterol til at stige, og dermed øges risikoen for hjerte-karsygdom. Det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt af de hårde margariner, smør og blandingsprodukter og i stedet vælge magre mejeriprodukter, magert kød og magre kødprodukter.
Umættede fedtsyrer, som bl.a. omfatter de livsnødvendige fedtsyrer, finder man især i bløde margariner, planteolier og i fede fisk.
Transfedtsyrer er en tredje form for fedtsyrer. De findes i friturestegt mad og i margarine til bagerier. Transfedtsyrer skal man helst undgå, for de er mindst lige så skadelige for helbredet, som mættede fedtsyrer er.3
Diskussion af vitaminer og mineraler
Ifølge vores udvalgte næringsstoffer er følge stoffer for høje/lave;

(...)

A-vitamin
Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin, som er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne, immunforsvaret, regulering af arveanlæg, slimhinder og vækst. Svær mangel på A-vitamin kan medføre infektion, natteblindhed, blindhed og i sidste ende døden.
I kosten er de vigtigste former for A-vitamin retinol, som find (...)... Køb adgang for at læse mere

Gennemgang af proteiner, kulhydrater og fedt m.m.

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af denne Webbog.