Eksamensopgave om fisk og sundhed i hjemkundskab

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 4. år
  • Hjemkundskab
  • Godkendt
  • 19
  • 4801
  • PDF
  • Læreruddannelsen Esbjerg
  • 2003
  • 26-01-2012

Undervisningsforløb: Eksamensopgave om fisk og sundhed i hjemkundskab

Eksamensopgave i hjemkundskab om fisk og sundhed.

Problemformulering
Vores primære hensigt med denne opgave er at illustrere, hvordan undervisning i faget hjemkundskab kan gennemføres med emnet fisk, med fokus på fiskens ernæringsmæssige kvaliteter. Vi håber igennem oplysning og tilberedningsmetoder at kunne medvirke til at reducere fordommene om fisk.
Hvilke ernæringsmæssige kvaliteter rummer fisken?
Hvilke fordomme har danskerne til fisk og hvordan ændres disse?
Hvilke konsekvenser har fiskens vej fra hav til bord for kvaliteten?

Indhold

Indledning s. 2
Problemformulering s. 2
Forskellige varianter af fisk s. 3
Ernæring i fisken s. 4
- kulhydrat s. 4
- protein s. 4
- fedt s. 5
Vitaminer og mineraler s. 5
Kvalitet s. 6
- den sensoriske kvalitet s. 6
- den mikrobiologiske kvalitet s. 6
- den sundhedsmæssige kvalitet s. 6
Fisken fra hav til bord s. 7
Frisk fisk lugter ikke – fisk og fordomme s. 8
Undervisningsforløb s. 11
Eksempel på undervisningsindhold s. 13
Didaktiske overvejelser s. 15
Konklusion s. 17
Opskrifter s. 18
Litteraturliste s. 19

Uddrag

Indledning
Gennem det praktiske og teoretiske arbejde med fisk i hjemkundskab, er vi blevet opmærksomme på fiskens betydning for menneskets ernæring. I CKFén for faget hjemkundskab er sundhed et af de synsvinkler, der skal anlægges, ligesom levnedsmidler – deres oprindelse og kvalitet hører til fagets kerneområder.1
Vi mener således, at fisk med fokusering på fiskens ernæringsmæssige værdi, har et stærkt fagligt omdrejningspunkt.
Vi vil forklare, hvilke faktorer, der spiller ind på det faktum, at danskerne ikke spiser nok fisk. Ernæringseksperter anbefaler danskerne at spise 300 gram fisk om ugen, men de færreste følger anbefalingerne. Stadig alt for mange danskere spiser næsten aldrig fisk og skaldyr, fremgår det af en landsdækkende undersøgelse lavet af Veterinær og fødevaredirektoratet. 2
At danskerne ikke spiser nok fisk, tror vi ikke skyldes smagen, men snarere uvidenhed hvad man skal stille op med fisken... Køb adgang for at læse mere

Eksamensopgave om fisk og sundhed i hjemkundskab

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af denne Webbog.