Hvordan opstod livet?

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Lærerstuderende.dk
  • Lærerstuderende 2. år
  • Biologi
  • Godkendt
  • 20
  • 9418
  • PDF
  • Læreruddannelsen Nørre Nissum
  • 2004
  • 21-09-2004

Eksamensopgave: Hvordan opstod livet?

Eksamensopgave i biologi om hvorledes opstod livet?. Indeholder fagdidaktiske overvejelser.

Problemformulering
Hvorledes opstod livet?

I opgaven vil vi, meget kort, forsøge at beskrive hvordan livet på jorden begyndte, og hvordan de evolutionære processer kan udlægges.
Hvordan har mennesket udviklet sig?
Ved hjælp af stikprøver af stamtræet, vil vi prøve at beskrive vores fysiologiske særtræk og danne os et billede af menneskets artsmæssige ”tour de france”.
Giver bevidsthed bevidsthed?
Tja, gør den det?

Indhold

Indledning Side 3.
Problemformulering Side 3.
Begyndelsen til enden Side 4.
En ophidsende opfindelse Side 5.
Det bliver i familien Side 6.
Abemennesket Side 8.
Det opretgående menneske Side 10.
Det tænkende menneske Side 15.
Tæt ved slutningen Side 15.
Det bevidste dyr? Side 16.
Skolen Side 18.
Konklusion Side 18.
Litteratur Side 19.

Uddrag

Indledning.
Med udgangspunkt i mennesket, vil vi forsøge at beskrive hvilke evolutionære processer, som har spillet ind i karakteristikken af vor art. Som opgavetitlen indikerer, mener vi arrogant, at mennesket er det eneste selvbevidste dyr. Altså, et dyr i stand til at reflektere over hvor det kom fra, men muligvis endnu mere afgørende, hvor det er på vej hen. Et kendskab til fødsel, liv og død. Vi vil forsøge at afdække hvad denne såkaldte bevidsthed udspringer af, og ligeledes vil vi undersøge om mennesket virkelig er så bevidst som vi tænker os selv til. Omformuleret kunne man notere, at det er vort ønske at afdække, om hvorvidt der er brug for et spørgsmålstegn efter overskriften?

Begyndelsen til enden.
Al begyndelse må have en ende, lyder en gammel talemåde. Ligeledes må en slutning også repræsenteres af en begyndelse. Nu ikke fordi det hele er slut (endnu), men hvordan begyndte det egentlig, - livet på jorden?
For cirka 3,5 – 4 milliarder år siden tog livet sit første spæde skridt. Hvis vi antager at jorden er ca. 4,5 milliarder år gammel, kan man se, at den allerede var ”gammel i gårde”, da livet begyndte. Og hvordan gjorde det så det? Muligvis tog det initiativet ud fra de gængse kemiske betingelser, som eksisterede i ”ursuppen”. Det er dog immervæk et stort spring for atomer at danne molekyler, der kan indgå som byggesten i levende organismer, og om muligt et endnu større spring for molekylerne at danne disse organismer, - selv de mest primitive af slagsen. Nogle biologer mener, at sandsynligheden for denne proces er så liden, at det nærmest er et mirakel, at vi er til i dag. Andre igen diskuterer, at netop førnævnte proces, de givne faktorer taget i betragtning, altid vil fremkomme og hermed er uundgåelig. De ser de forskellige kemiske reaktioner som ganske almindelige hændelser, der altid vil forekomme hvis tiden er til det. Endelig er der dem der mener, at livet kom ovenfra, enten fra meteoritter, rumskibe eller Gud(er). Ikke fordi vi umiddelbart vil afvise sidstnævnte postulat, men hvis det er sandt, hvordan opstod livet så på den anden planet eller i Guds hænder? Det er vel lidt som at give aben videre... Køb adgang for at læse mere

Hvordan opstod livet?

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.